دو مجموعه ی نفیس وقفی و اهدایی در دانشگاه اصفهان
از مجموعه های بسیار ارزشمند دو مجموعه ی نفیس وقفی و اهدایی در دانشگاه اصفهان است که به ان اشاره ای خواهیم کرد.
مقدمه
در کتابخانه ی مرکزی دانشگاه اصفهان چهار کتابخانه ی شخصی نگاه داری می شود که در نوع خود از مجموعه های بسیار ارزشمند و کمن ظیر به شمار میروند.
این چهار مجموعه عبارتند از کتابخانهی شخصی شادروان محمد باقر الفت، کتابخانهی شخصی شادروان سید محمد صدر هاشمی، کتابخانهی شخصی شادروان دکتر امیر سید حسن یزدگردی و کتابخانهی شخصی شادروان بدرالدین کتابی.
کتابخانهی الفت در سال 1343 ه ش به صورت وقف و کتابخانههای صدر هاشمی، یزدگردی و کتابی به ترتیب در سالهای 1365، 1344 و 1370 ه ش به صورت اهدایی به دانشگاه اصفهان واگذار گردیده است.
از آنجا که این کتابخانه ها، چه از نظر دارا بودن کتابهای خطی نفیس و بینظیر، و چه از نظر شمول بر کتابهای چاپی ارزشمند و کمیاب، از کتابخانههای شخصی معتبر، و گردآورندگان آنها همه از ادبا و فضلا و بزرگان علم و ادب دوران معاصر اصفهان و ایران به شمار میروند .
و نیز هر کدام از ایشان در جمع آوری کتابهای کتابخانهی خود تلاش و کوشش فراوان نموده و مجموعه ی نفیس و ارزشمندی از خود به یادگار گذاشتهاند، در این نوشتار به معرفی دو مجموعه از این کتابخانههای شخصی پرداخته می شود.
که در دانش و آزادگی و دین و مروت سرآمد بزرگان و در فضل و کمال و عرفان و جامعیت و صفات عالی انسان از نوادر دوران به شمار میآمد و حقیقتا در میان معاصرین از علما و دانشمندان کمتر کسی را به جامعیت و کمال آن زنده یاد میتوان نام برد.
شادروان الفت تحصیلات خود را در علوم دینی و دانشهای دیگر در اصفهان و نجف به پایان رسانید و بیشتر عمر پربار خود را به مطالعهی کتاب و تحقیق در سرگذشت ملل و نحل و علوم جدید گذرانید که حاصل این مطالعات تألیفات مفید و ترجمههای ارزشمندی است که از خود به یادگار گذاشته است.
محضر شادروان الفت همواره مجمع فضلا و دانشمندان و طالبان علم و کمال و دانش پژوهان و حقیقت جویان بود. کتابخانهی معتبر وی بویژه از لحاظ کیفیت، قابل توجه میباشد.
اعتبار و ارزش عمدهی کتابخانه ی الفت بیشتر به جهت کتابهای خطی نفیس و کمیابی است که تعداد آنها به دویست جلد میرسد و در بین آنها نسخههایی نایاب و نسخههایی به خط مؤلف نیز فراوان دیده میشود.
از ویژگیهای مجموعهی مرحوم الفت، دفتر فهرست کتابها میباشد. او برای کتابخانهی خود دفتر ثبتی تهیه نموده و فهرست اسامی کلیه ی کتابهایش را بر اساس طبقه بندی موضوعی در آن یادداشت کرده است.
و بیشتر کتب چاپی کتابخانه را با سلیقه و روش خاص خود صحافی و جلد کرده و شماره ی دسته و ردیف و طبقهی مخصوص کتابها را در کتابخانهاش، بر عطف کتابها چسبانده است.
و همین امر موجب آسانیابی آنها به هنگام مراجعه است. در بین کتابهای چاپی کتابخانه ی الفت، کتب چاپ اول و نیز کتابهای چاپ دارالکتب المصریه و چاپ بولاق وجود دارد که بر اعتبار و اهمیت این مجموعه افزوده است. در حاشیهی برخی از کتابها تعلیقات ارزشمندی نگاشته شده است.
مرحوم الفت در دفتر ثبت کتب، با عباراتی همچون «بدیعه، چیده، غتیقه، مذهبه، نفیسه، مهمه و نفیسهی عزیزه» ارزش هر کتابی را مشخص کرده است.
طبق وصیت آن بزرگوار، همهی کتابهای چاپی و خطی عربی و فرانسهی او که باید وقف یکی از کتابخانههای اصفهان میشد، تا مورد استفادهی علاقهمندان و طالبان علم قرار گیرد، توسط وارثان آن زندهیاد پس از مرگش به کتابخانهی دانشکدهی ادبیات دانشگاه اصفهان واگذار گردید.
در پایان این نوشتهی مختصر بیمناسبت نیست که توصیف دانشمند فرزانه، شادروان بدرالدین کتابی را - که مدت سی سال انیس و مونس مرحوم الفت و از تربیت یافتگان مکتب آزادگی و وارستگی وی بود -
از مقدمهی دیوان الفت عینا نقل نماییم؛ تا ضمن باز شناختن ارزش و اعتبار کتابخانهی الفت، از دانشمند آزاده و انسان وارسته که همچو برادر و مرشد خویش، الفت، مهر آفرین بود و محبت آیین، نیز یادی کرده باشیم:
... مرحوم الفت در مدت شصت سال از عمر خود در عتبات عالیات، بیروت، دمشق، طهران، مشهد و اصفهان تعدادی کتاب تهیه کرده بود که مخصوصا از لحاظ کیفیت بسیار حائز اهمیت است. کتابهای خطی بسیار ارزنده و نفیس در میان آنها موجود و بیشتر کتابهای چاپی هم نسخههای گرانبها و بسیاری از آنها کمیاب و برخی نایاب است.
در این کتابخانه به روی همهی دانشمندان و دوستان آن مرحوم باز بود و با آنکه در انتخاب و جمعآوری سعی و کوشش فراوان مبذول داشته و رنج بسیار برده بود، همواره میل داشت هر چه بیشتر مردم از آنها استفاده کنند
و به همین سبب همهی کتابهای عربی و فرانسه خود را وقف کرد و دستور داد پس از وفاتش هر چه زودتر به یکی از کتابخانههای شهر اصفهان منتقل کنند تا بیشتر مورد استفاده و مطالعه ی دانشپژوهان قرار گیرد.
تعداد کتابهای وقفی او بیش از هزار جلد کتاب نفیس و با ارزش است که در میان آنها بیش از 200 جلد کتاب خطی گرانبها وجود دارد. این کتابها در نتیجهی تصمیم دوستان آن مرحوم به کتابخانهی دانشکدهی ادبیات منتقل گردید و اکنون مورد استفادهی استادان و دانشجویان آن دانشکده است (1)
و پس از آن برای ادامهی تحصیلات عالیه به تهران رفت و از دانشکدههای معقول و منقول و دانشسرای عالی فارغ التحصیل شد. آن گاه به اصفهان مراجعت کرد و به عنوان دبیر در دبیرستانهای اصفهان به خدمت مشغول شد و سالهای زیادی ریاست دبیرستان فرهنگ اصفهان را برعهده داشت و با جدیت و کوشش تمام در این سمت انجام وظیفه نمود.
شادروان صدر هاشمی از نخستین روزهای تأسیس دانشکدهی ادبیات اصفهان در سال 1337 ه ش با علاقه و دقتی زائدالوصف به تدریس سخن سنجی و سبک شناس در آن دانشکده همت گماشت و تا آخرین روزهای حیات خود، آن را مهمترین وظیفهی ادبی خود میدانست.
زنده یاد صدر هاشمی تا آخرین روزهای زندگی دست از مطالعه و تحقیق برنداشت و علاوه بر تدریس، با نوشتن مقالات تحقیقی و ترجمه و تألیف کتاب، آثاری پر ارزش از خود به یادگار گذاشت.
از تألیفات آن مرحوم کتاب ارزشمند تاریخ جراید و مجلات ایران و شعر و شاعری در عصر صفوی و از ترجمههایش تاریخ کربلا و... تألیف دکتر عبدالجواد مکینهدار، نویسندهی عرب، تاریخ تمدن اسلام و عرب تألیف جرجی زیدان و عشاق قندهار تألیف کنت دوگوبینو را میتوان برشمرد.
تاریخ جراید و مجلات ایران، مهمترین تألیف مرحوم صدر هاشمی و مستندترین کتابی است که در زمینهی روزنامهها و مجلات ایران تا سال 1320 ه ش به رشتهی تحریر درآمده است و با وجود انتشار تألیفات متعدد دیگر در این زمینه، هنوز هم از اعتبار و ارزش والایی برخوردار است.
آن مرحوم این مجموعهی چهار جلدی را که یک سند تاریخی معتبر محسوب میشود، بین سالهای 1327 تا 1332 ه ش در اصفهان چاپ و منتشر کرد و چاپ دوم این کتاب ارجمند، در سال 1362 ه ش به سرمایهی انتشارات کمال انتشار یافت.
کار با ارزش دیگر مرحوم صدر هاشمی، انتشار روزنامهی چهلستون بود که از سال 1321 ه ش به مدت پنج سال متوالی در صد و نود شماره به مدیریت او منتشر گردید و از این جهت که حاوی مقالات تاریخی و تحقیقی بود از روزنامههای معتبر آن زمان محسوب میشود.
شادروان صدر هاشمی به کتابخانهی شخصی خود که از دوران طلبگی ایجاد کرده بود، تا پایان عمر توجه داشت و در تهیهی کتابهای فارسی و عربی، کوششهای فراوان مبذول میکرد و تا پایان عمر خود کتابهای با ارزشی گردآوری کرد.
که اگرچه از لحاظ کمیت، بیش از دو هزار جلد نیست؛ اما از لحاظ کیفیت بسیار با ارزش است. کتابها در همهی زمینههای علوم و معارف انسانی است.
اما سهم کتابهای ادبی و تاریخی و جغرافیایی در این مجموعه، بیش از کتابهای سایر رشتههاست. تعداد پنجاه و سه جلد نسخهی خطی نیز در مجموعهی صدر هاشمی وجود دارد که مخصوصا کتاب قصص الخاقانی در میان آن کتابها اعتبار و ارزش فراوان دارد.
از این کتاب که در مورد مختصر حالات صفویه و داستان محاصرهی قندهار، تألیف ولیقلی شاملو است، یک نسخه در کتابخانهی ملی فرانسه در پاریس، یک نسخه در کتابخانهی مجلس شورای اسلامی و یک نسخه نیز در کتابخانهی بریتانیا در لندن موجود است.
و شادروان دکتر سید حسن سادات ناصری در تصحیح و چاپ کتاب قصص الخاقانی - با تهیهی نسخهی عکس از آن توسط کتابخانهی مرکزی دانشگاه اصفهان - از این نسخه نیز استفاده نمود. همان گونه که قبلا ذکر شد،
آن مرحوم تا روزهای آخر عمر دست از تهیه و خرید کتاب برای کتابخانهی خود برنداشت و هر کتاب تازهای که منتشر میشد چنانچه مورد علاقهی او بود، تهیه مینمود. نگارندهی این سطور در مورد علاقهی شادروان صدر هاشمی به کتابهای تازه انتشار یافته، خاطرههای فراوانی دارد.
چرا که در مدت استراحت آن مرحوم به خاطر کسالت در منزل شخصی که بسیار نزدیک دانشکدهی ادبیات اصفهان در محلهی شاهزاده ابراهیم بود، بنده هر هفته و گاهی هر دو هفته یکبار به عیادت ایشان میرفتم و هر بار نخستین سؤال مرحوم از من این بود که: چه کتاب جدیدی منتشر شده است؟
در یکی از این دیدارها در آغاز بیماری مرحوم صدر هاشمی، ایشان که خبر انتشار کتاب النهایه شیخ طوسی را به تصحیح استاد فرزانه شادروان، سید محمد تقی دانش پژوه، توسط دانشگاه تهران فهمیده بودند و از تهیهی آن توسط کتابفروشی ثقفی - که بیشتر کتب خود را از آن کتاب فروشی تهیه میکردند.
و در همین جا یاد خیری از زنده یاد ثقفی که خدمات ارزندهای در چاپ و انتشار کتاب در اصفهان داشتند، مغتنم است - مأیوس شده بودند، از من خواستند که به خاطر آشنایی نزدیکم با استاد دانش پژوه، با نامه از ایشان بخواهم تا کتاب النهایه را برای استاد صدر هاشمی بفرستند.
و قیمت را نیز معین کنند تا مرحوم صدر هاشمی آن را برای ایشان حواله نمایند. و این نمونهای از عمق کتاب دوستی و علاقهمندی صدر هاشمی به جمعآوری کتاب است که تا آخرین لحظات حیاتش بدان پایبند بود.
از دیگر نکات قابل توجه کتابخانهی شادروان صدر هاشمی که بر ارزش و اعتبار مجموعهی آن مرحوم افزوده است، وجود مجموعهی گرانبها و نفیسی از روزنامهها و مجلات مهم قدیمی است؛ که احتمالا مرحوم صدر هاشمی به خاطر نگارش کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران، ناگزیر و یا علاقهمند شده بود که برای توصیف و بیان مشخصات روزنامهها و مجلات در کتاب خود، آنها را شخصا برای کتابخانهی خویش تهیه کند.
در هر صورت تعداد قابل توجهی روزنامه و مجله - چه به صورت کامل یا ناقص و گاه حداقل یک شماره - در مجموعه ی آن مرحوم وجود دارد؛.
که امروزه جزو روزنامهها و مجلههای نایاب و کمیاب محسوب میشود و همانگونه که قبلا گفته شد، بخشی از اهمیت و اعتبار مجموعهی صدر هاشمی بسته به وجود آن روزنامهها و مجلههاست که کمتر در مجموعههای شخصی یافت میشود. اسامی برخی از این روزنامهها به این قرار است:
آتشگاه، آفتاب شرق، اتحاد، اتحاد اسلام، اتفاق اسلام، اختر مسعود، اخگر، ارژنگ، اصفهان، اطلاع، انجمن اصفهان، انجمن بلدیه، انجمن مقدس ملی اصفهان، ایران، باختر امروز، پارس، تجدد ایران، تربیت، ثریا، جهاد اکبر، چهرهنما، چهلستون، حبل المتین، دحو، دعوة الاسلام، راه نجات، روزنامهی رسمی دولت ایران، زایندهرود، زبان زنان، سپاهان، سپنتا، سرنوشت، شرق، شفق سرخ، صبح صادق، صدای اصفهان، صور اسرافیل، طوفان، عرفان، عصر جدید، قانون، مساوات، معرفت، میهن، ناقور، ناهید، ندای وطن، نسیم شمال، نقش جهان، نهضت شرق، وطن و وقایع اتفاقیه.
از نمونه مجلههای معتبر موجود در مجموعهی مذکور به این عناوین باید اشاره کرد:
آفتاب، آموزش و پرورش، ارمغان، ایرانشهر، بهار، تحفة الادبا، تعلیم و تربیت، دانش، دانشکده، راهنمای کتاب، سخن، علم و هنر، کاوه، مهر، نوبهار، وحید، هنر و مردم، یادگار و یغما.
اهدای کتابخانهی شادروان الفت به دانشکدهی ادبیات دانشگاه اصفهان در سال 1343 ه ش یعنی یک سال قبل از وفات شادروان صدر هاشمی، آن مرحومم را نیز علاقهمند به اهدای کتابخانهی خود به دانشکدهی ادبیات نموده بود؛
با وجود این در وصیتنامهی خود کلیهی کتابهایش را به برادرانش، آقایان مهندس علی صدر هاشمی، مهندس صدر هاشمی و دکتر حسن صدر هاشمی واگذار کرد تا به هر نحوم که صلاح بدانند از آن نگهداری نمایند.
و برادران آن مرحوم نیز از سر توجه به دانش دوستی و معرفت طلبی وی و همچنین برای حفظ نام و آثار نیک برادر دانشمند خود، کتابخانهی نفیس آن مرحوم را به دانشکدهی ادبیات دانشگاه اصفهان اهدا نمودند.
مجموعهی شادروان صدر هاشمی اکنون در کتابخانهی مرکزی دانشگاه اصفهان نگهداری میشود و مورد استفادهی دانشجویان و دانش پژوهان قرار دارد.
میراث جاویدان
نویسنده: مرتضی تیموری
این چهار مجموعه عبارتند از کتابخانهی شخصی شادروان محمد باقر الفت، کتابخانهی شخصی شادروان سید محمد صدر هاشمی، کتابخانهی شخصی شادروان دکتر امیر سید حسن یزدگردی و کتابخانهی شخصی شادروان بدرالدین کتابی.
کتابخانهی الفت در سال 1343 ه ش به صورت وقف و کتابخانههای صدر هاشمی، یزدگردی و کتابی به ترتیب در سالهای 1365، 1344 و 1370 ه ش به صورت اهدایی به دانشگاه اصفهان واگذار گردیده است.
از آنجا که این کتابخانه ها، چه از نظر دارا بودن کتابهای خطی نفیس و بینظیر، و چه از نظر شمول بر کتابهای چاپی ارزشمند و کمیاب، از کتابخانههای شخصی معتبر، و گردآورندگان آنها همه از ادبا و فضلا و بزرگان علم و ادب دوران معاصر اصفهان و ایران به شمار میروند .
و نیز هر کدام از ایشان در جمع آوری کتابهای کتابخانهی خود تلاش و کوشش فراوان نموده و مجموعه ی نفیس و ارزشمندی از خود به یادگار گذاشتهاند، در این نوشتار به معرفی دو مجموعه از این کتابخانههای شخصی پرداخته می شود.
کتابخانه ی الفت
محقق فرزانه و عارف عامل روشن ضمیر، شادروان محمد باقر الفت (تولد شب اول جمادیالاولی 1301 ه ق، وفات چهاردهم مرداد ماه 1343 ه ش برابر با بیست و ششم ربیعالاول 1384 ه ق) از بزرگان دین و دانش اصفهان در دوران معاصر بود.که در دانش و آزادگی و دین و مروت سرآمد بزرگان و در فضل و کمال و عرفان و جامعیت و صفات عالی انسان از نوادر دوران به شمار میآمد و حقیقتا در میان معاصرین از علما و دانشمندان کمتر کسی را به جامعیت و کمال آن زنده یاد میتوان نام برد.
شادروان الفت تحصیلات خود را در علوم دینی و دانشهای دیگر در اصفهان و نجف به پایان رسانید و بیشتر عمر پربار خود را به مطالعهی کتاب و تحقیق در سرگذشت ملل و نحل و علوم جدید گذرانید که حاصل این مطالعات تألیفات مفید و ترجمههای ارزشمندی است که از خود به یادگار گذاشته است.
محضر شادروان الفت همواره مجمع فضلا و دانشمندان و طالبان علم و کمال و دانش پژوهان و حقیقت جویان بود. کتابخانهی معتبر وی بویژه از لحاظ کیفیت، قابل توجه میباشد.
اعتبار و ارزش عمدهی کتابخانه ی الفت بیشتر به جهت کتابهای خطی نفیس و کمیابی است که تعداد آنها به دویست جلد میرسد و در بین آنها نسخههایی نایاب و نسخههایی به خط مؤلف نیز فراوان دیده میشود.
از ویژگیهای مجموعهی مرحوم الفت، دفتر فهرست کتابها میباشد. او برای کتابخانهی خود دفتر ثبتی تهیه نموده و فهرست اسامی کلیه ی کتابهایش را بر اساس طبقه بندی موضوعی در آن یادداشت کرده است.
و بیشتر کتب چاپی کتابخانه را با سلیقه و روش خاص خود صحافی و جلد کرده و شماره ی دسته و ردیف و طبقهی مخصوص کتابها را در کتابخانهاش، بر عطف کتابها چسبانده است.
و همین امر موجب آسانیابی آنها به هنگام مراجعه است. در بین کتابهای چاپی کتابخانه ی الفت، کتب چاپ اول و نیز کتابهای چاپ دارالکتب المصریه و چاپ بولاق وجود دارد که بر اعتبار و اهمیت این مجموعه افزوده است. در حاشیهی برخی از کتابها تعلیقات ارزشمندی نگاشته شده است.
مرحوم الفت در دفتر ثبت کتب، با عباراتی همچون «بدیعه، چیده، غتیقه، مذهبه، نفیسه، مهمه و نفیسهی عزیزه» ارزش هر کتابی را مشخص کرده است.
طبق وصیت آن بزرگوار، همهی کتابهای چاپی و خطی عربی و فرانسهی او که باید وقف یکی از کتابخانههای اصفهان میشد، تا مورد استفادهی علاقهمندان و طالبان علم قرار گیرد، توسط وارثان آن زندهیاد پس از مرگش به کتابخانهی دانشکدهی ادبیات دانشگاه اصفهان واگذار گردید.
در پایان این نوشتهی مختصر بیمناسبت نیست که توصیف دانشمند فرزانه، شادروان بدرالدین کتابی را - که مدت سی سال انیس و مونس مرحوم الفت و از تربیت یافتگان مکتب آزادگی و وارستگی وی بود -
از مقدمهی دیوان الفت عینا نقل نماییم؛ تا ضمن باز شناختن ارزش و اعتبار کتابخانهی الفت، از دانشمند آزاده و انسان وارسته که همچو برادر و مرشد خویش، الفت، مهر آفرین بود و محبت آیین، نیز یادی کرده باشیم:
... مرحوم الفت در مدت شصت سال از عمر خود در عتبات عالیات، بیروت، دمشق، طهران، مشهد و اصفهان تعدادی کتاب تهیه کرده بود که مخصوصا از لحاظ کیفیت بسیار حائز اهمیت است. کتابهای خطی بسیار ارزنده و نفیس در میان آنها موجود و بیشتر کتابهای چاپی هم نسخههای گرانبها و بسیاری از آنها کمیاب و برخی نایاب است.
در این کتابخانه به روی همهی دانشمندان و دوستان آن مرحوم باز بود و با آنکه در انتخاب و جمعآوری سعی و کوشش فراوان مبذول داشته و رنج بسیار برده بود، همواره میل داشت هر چه بیشتر مردم از آنها استفاده کنند
و به همین سبب همهی کتابهای عربی و فرانسه خود را وقف کرد و دستور داد پس از وفاتش هر چه زودتر به یکی از کتابخانههای شهر اصفهان منتقل کنند تا بیشتر مورد استفاده و مطالعه ی دانشپژوهان قرار گیرد.
تعداد کتابهای وقفی او بیش از هزار جلد کتاب نفیس و با ارزش است که در میان آنها بیش از 200 جلد کتاب خطی گرانبها وجود دارد. این کتابها در نتیجهی تصمیم دوستان آن مرحوم به کتابخانهی دانشکدهی ادبیات منتقل گردید و اکنون مورد استفادهی استادان و دانشجویان آن دانشکده است (1)
کتابخانه ی صدر هاشمی
شادروان سید محمد صدر هاشمی (تولد 1284 ه ش، وفات 30 / 1 / 1344 ه ش) از فرهنگیان فاضل و دبیران دانشمندی بود که یک عمر با صداقت و جدیت به فرهنگ اصفهان خدمت کرد. نخست در حوزههای علمیهی اصفهان، فقه و اصول و فلسفه و حکمت آموخت؛ سپس به یادگیری علوم جدید پرداخت .و پس از آن برای ادامهی تحصیلات عالیه به تهران رفت و از دانشکدههای معقول و منقول و دانشسرای عالی فارغ التحصیل شد. آن گاه به اصفهان مراجعت کرد و به عنوان دبیر در دبیرستانهای اصفهان به خدمت مشغول شد و سالهای زیادی ریاست دبیرستان فرهنگ اصفهان را برعهده داشت و با جدیت و کوشش تمام در این سمت انجام وظیفه نمود.
شادروان صدر هاشمی از نخستین روزهای تأسیس دانشکدهی ادبیات اصفهان در سال 1337 ه ش با علاقه و دقتی زائدالوصف به تدریس سخن سنجی و سبک شناس در آن دانشکده همت گماشت و تا آخرین روزهای حیات خود، آن را مهمترین وظیفهی ادبی خود میدانست.
زنده یاد صدر هاشمی تا آخرین روزهای زندگی دست از مطالعه و تحقیق برنداشت و علاوه بر تدریس، با نوشتن مقالات تحقیقی و ترجمه و تألیف کتاب، آثاری پر ارزش از خود به یادگار گذاشت.
از تألیفات آن مرحوم کتاب ارزشمند تاریخ جراید و مجلات ایران و شعر و شاعری در عصر صفوی و از ترجمههایش تاریخ کربلا و... تألیف دکتر عبدالجواد مکینهدار، نویسندهی عرب، تاریخ تمدن اسلام و عرب تألیف جرجی زیدان و عشاق قندهار تألیف کنت دوگوبینو را میتوان برشمرد.
تاریخ جراید و مجلات ایران، مهمترین تألیف مرحوم صدر هاشمی و مستندترین کتابی است که در زمینهی روزنامهها و مجلات ایران تا سال 1320 ه ش به رشتهی تحریر درآمده است و با وجود انتشار تألیفات متعدد دیگر در این زمینه، هنوز هم از اعتبار و ارزش والایی برخوردار است.
آن مرحوم این مجموعهی چهار جلدی را که یک سند تاریخی معتبر محسوب میشود، بین سالهای 1327 تا 1332 ه ش در اصفهان چاپ و منتشر کرد و چاپ دوم این کتاب ارجمند، در سال 1362 ه ش به سرمایهی انتشارات کمال انتشار یافت.
کار با ارزش دیگر مرحوم صدر هاشمی، انتشار روزنامهی چهلستون بود که از سال 1321 ه ش به مدت پنج سال متوالی در صد و نود شماره به مدیریت او منتشر گردید و از این جهت که حاوی مقالات تاریخی و تحقیقی بود از روزنامههای معتبر آن زمان محسوب میشود.
شادروان صدر هاشمی به کتابخانهی شخصی خود که از دوران طلبگی ایجاد کرده بود، تا پایان عمر توجه داشت و در تهیهی کتابهای فارسی و عربی، کوششهای فراوان مبذول میکرد و تا پایان عمر خود کتابهای با ارزشی گردآوری کرد.
که اگرچه از لحاظ کمیت، بیش از دو هزار جلد نیست؛ اما از لحاظ کیفیت بسیار با ارزش است. کتابها در همهی زمینههای علوم و معارف انسانی است.
اما سهم کتابهای ادبی و تاریخی و جغرافیایی در این مجموعه، بیش از کتابهای سایر رشتههاست. تعداد پنجاه و سه جلد نسخهی خطی نیز در مجموعهی صدر هاشمی وجود دارد که مخصوصا کتاب قصص الخاقانی در میان آن کتابها اعتبار و ارزش فراوان دارد.
از این کتاب که در مورد مختصر حالات صفویه و داستان محاصرهی قندهار، تألیف ولیقلی شاملو است، یک نسخه در کتابخانهی ملی فرانسه در پاریس، یک نسخه در کتابخانهی مجلس شورای اسلامی و یک نسخه نیز در کتابخانهی بریتانیا در لندن موجود است.
و شادروان دکتر سید حسن سادات ناصری در تصحیح و چاپ کتاب قصص الخاقانی - با تهیهی نسخهی عکس از آن توسط کتابخانهی مرکزی دانشگاه اصفهان - از این نسخه نیز استفاده نمود. همان گونه که قبلا ذکر شد،
آن مرحوم تا روزهای آخر عمر دست از تهیه و خرید کتاب برای کتابخانهی خود برنداشت و هر کتاب تازهای که منتشر میشد چنانچه مورد علاقهی او بود، تهیه مینمود. نگارندهی این سطور در مورد علاقهی شادروان صدر هاشمی به کتابهای تازه انتشار یافته، خاطرههای فراوانی دارد.
چرا که در مدت استراحت آن مرحوم به خاطر کسالت در منزل شخصی که بسیار نزدیک دانشکدهی ادبیات اصفهان در محلهی شاهزاده ابراهیم بود، بنده هر هفته و گاهی هر دو هفته یکبار به عیادت ایشان میرفتم و هر بار نخستین سؤال مرحوم از من این بود که: چه کتاب جدیدی منتشر شده است؟
در یکی از این دیدارها در آغاز بیماری مرحوم صدر هاشمی، ایشان که خبر انتشار کتاب النهایه شیخ طوسی را به تصحیح استاد فرزانه شادروان، سید محمد تقی دانش پژوه، توسط دانشگاه تهران فهمیده بودند و از تهیهی آن توسط کتابفروشی ثقفی - که بیشتر کتب خود را از آن کتاب فروشی تهیه میکردند.
و در همین جا یاد خیری از زنده یاد ثقفی که خدمات ارزندهای در چاپ و انتشار کتاب در اصفهان داشتند، مغتنم است - مأیوس شده بودند، از من خواستند که به خاطر آشنایی نزدیکم با استاد دانش پژوه، با نامه از ایشان بخواهم تا کتاب النهایه را برای استاد صدر هاشمی بفرستند.
و قیمت را نیز معین کنند تا مرحوم صدر هاشمی آن را برای ایشان حواله نمایند. و این نمونهای از عمق کتاب دوستی و علاقهمندی صدر هاشمی به جمعآوری کتاب است که تا آخرین لحظات حیاتش بدان پایبند بود.
از دیگر نکات قابل توجه کتابخانهی شادروان صدر هاشمی که بر ارزش و اعتبار مجموعهی آن مرحوم افزوده است، وجود مجموعهی گرانبها و نفیسی از روزنامهها و مجلات مهم قدیمی است؛ که احتمالا مرحوم صدر هاشمی به خاطر نگارش کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران، ناگزیر و یا علاقهمند شده بود که برای توصیف و بیان مشخصات روزنامهها و مجلات در کتاب خود، آنها را شخصا برای کتابخانهی خویش تهیه کند.
در هر صورت تعداد قابل توجهی روزنامه و مجله - چه به صورت کامل یا ناقص و گاه حداقل یک شماره - در مجموعه ی آن مرحوم وجود دارد؛.
که امروزه جزو روزنامهها و مجلههای نایاب و کمیاب محسوب میشود و همانگونه که قبلا گفته شد، بخشی از اهمیت و اعتبار مجموعهی صدر هاشمی بسته به وجود آن روزنامهها و مجلههاست که کمتر در مجموعههای شخصی یافت میشود. اسامی برخی از این روزنامهها به این قرار است:
آتشگاه، آفتاب شرق، اتحاد، اتحاد اسلام، اتفاق اسلام، اختر مسعود، اخگر، ارژنگ، اصفهان، اطلاع، انجمن اصفهان، انجمن بلدیه، انجمن مقدس ملی اصفهان، ایران، باختر امروز، پارس، تجدد ایران، تربیت، ثریا، جهاد اکبر، چهرهنما، چهلستون، حبل المتین، دحو، دعوة الاسلام، راه نجات، روزنامهی رسمی دولت ایران، زایندهرود، زبان زنان، سپاهان، سپنتا، سرنوشت، شرق، شفق سرخ، صبح صادق، صدای اصفهان، صور اسرافیل، طوفان، عرفان، عصر جدید، قانون، مساوات، معرفت، میهن، ناقور، ناهید، ندای وطن، نسیم شمال، نقش جهان، نهضت شرق، وطن و وقایع اتفاقیه.
از نمونه مجلههای معتبر موجود در مجموعهی مذکور به این عناوین باید اشاره کرد:
آفتاب، آموزش و پرورش، ارمغان، ایرانشهر، بهار، تحفة الادبا، تعلیم و تربیت، دانش، دانشکده، راهنمای کتاب، سخن، علم و هنر، کاوه، مهر، نوبهار، وحید، هنر و مردم، یادگار و یغما.
اهدای کتابخانهی شادروان الفت به دانشکدهی ادبیات دانشگاه اصفهان در سال 1343 ه ش یعنی یک سال قبل از وفات شادروان صدر هاشمی، آن مرحومم را نیز علاقهمند به اهدای کتابخانهی خود به دانشکدهی ادبیات نموده بود؛
با وجود این در وصیتنامهی خود کلیهی کتابهایش را به برادرانش، آقایان مهندس علی صدر هاشمی، مهندس صدر هاشمی و دکتر حسن صدر هاشمی واگذار کرد تا به هر نحوم که صلاح بدانند از آن نگهداری نمایند.
و برادران آن مرحوم نیز از سر توجه به دانش دوستی و معرفت طلبی وی و همچنین برای حفظ نام و آثار نیک برادر دانشمند خود، کتابخانهی نفیس آن مرحوم را به دانشکدهی ادبیات دانشگاه اصفهان اهدا نمودند.
مجموعهی شادروان صدر هاشمی اکنون در کتابخانهی مرکزی دانشگاه اصفهان نگهداری میشود و مورد استفادهی دانشجویان و دانش پژوهان قرار دارد.
پی نوشت :
1-دیوان الفت، به اهتمام بدرالدین کتابی، اصفهان، انتشارات ثقفی، 1347 ه ش، مقدمه، ص پنجاه و پنج - پنجاه و شش.
میراث جاویدان
نویسنده: مرتضی تیموری
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}